V dnešnom blogu o záhrade si povieme niečo o starostlivosti stromov v priebehu roka
Ovocný strom je rastlina stromovitej formy, ktorú ľudia pestujú najmä na úžitok a výnimočne aj na okrasu. Plody takého stromu nazývame ovocie. Ovocie môže byť rozmanité tvarom, veľkosťou aj chuťou. Medzi najviac pestované stromy u nás patria: jabloň, hruška, slivka, čerešňa, višňa a marhuľa.
STAROSTLIVOSŤ O OVOCNÉ STROMY NA JAR
Jar je obdobím po dlhej zime, kedy všetko opäť ožíva a prebúdza sa zo zimného spánku. Dbajte na zálievku, pokiaľ v zime nebol sneh a bola suchá jeseň. Na jar nemá pôda z čoho čerpať vlahu, preto je potrebné zalievať manuálne. Zalievajte v čase bez mrazov, výdatne okolo kmeňa. Najlepšie do misy, okolo kmeňa, ktorá je odburinená, pripravená na vstrebávanie vlahy a živín. S prácou sa začína vtedy, keď prejdú najväčšie mrazy.
Stromy sa po zime preberajú k životu a s prerezaním sa lepšie vyrovnajú. Najprv sa strihajú jadroviny (napríklad hrušky a jablone), kôstkoviny je lepšie prerezávať až v období, v ktorom nehrozia nočné mrazy. Na otázku prečo strihať existuje jednoduchá odpoveď – z prerezaných stromov vzíde väčšia úroda než z drevín, ktoré trpia nadbytkom vetiev a výhonkov v korune (ponuku záhradných nožníc nájdete TU). Strom získa dostatok svetla, púčiky skôr vykvitnú. Plody sú tiež kvalitnejšie, pretože cez zimu uchovaná energia sa po prestrihaní koncentruje do menšieho množstva púčikov. Všeobecne platí, že sa rezy stromov delia podľa účelu na výchovné (robia sa na mladých stromoch), udržiavacie (rezy stromov na vrchole plodnosti) a omladzovacie. Tento typ rezu je určený na povzbudenie starších stromov, ktoré už prestávajú rodiť. Ako prvý prichádza na rad udržiavací rez. Pri strihaní a rezaní je najjednoduchšie riadiť sa pravidlom, že konáre, ktoré na jeseň prinesú plody, sú spravidla šikmé. Výhonky, ktoré rastú kolmo nahor a zahusťujú korunu, sa preto režú v mieste rozvetvenia, hneď za vetvovým krúžkom.
LETNÁ STAROSTLIVOSŤ
Leto je aktívne obdobie kvitnutia i plodenia. Je dôležité zásobovať dreviny vodou a živinami pomocou hnojív (ponuku záhradných hnojív nájdete TU). Všímať si samozrejme ochorenia, vošky a iné škodce, ktoré treba včas a za vhodného počasia zneškodniť, postriekať. Alebo sa snažte o pestovanie rezistentných odrôd, prípadne využiť bio a ekologické postreky a výluhy z rôznych dostupných rastlín, ktoré majú tiež svoje opodstatnenie.
Koniec leta patrí zberu niektorých druhov ovocia a tým aj spracovaniu. Zbierajte aj opadané plody, zamedzíte zvýšenému výskytu včiel a ôs. Kôstkoviny sa po zbere strihajú a tak sa zabezpečí budúcoročná úroda. Môžete zvoliť aj radikálny rez. Ostatné dreviny, ktoré majú pod váhou plodov ohnuté konáre, podporte a vyviažte.
Niektoré ovocné stromy oceňujú malý zásah prerezávania, pričom drevo roku ešte nie je vytvrdené a miazga koluje: prerezávanie zelene. Cieľom je lepšie zvládnutie tejto šťavy tak, aby sa používala nie na vývoj konárov alebo labužníkov, ale na plodenie (vývoj ovocných pukov na spodnej časti konárov). Cvičiť sa dá veľkosť v zelenom na kamenných stromoch (broskyňa, marhuľa, slivka, čerešňa), ako aj na porastoch stromov (jabloň, hruška) umelý tvar.
STAROSTLIVOSŤ O OVOCNÉ STROMY NA JESEŇ
Jeseň je ďalšie aktívne obdobie pre iné druhy ovocných stromov, ktoré treba priebežne zberať, uskladňovať alebo spracovávať. Odstraňujte všetky poškodené plody, hrabte opadané lístie, prípadne prihnojujte hnojivom s vyšším obsahom draslíka. (ponuku záhradných hrablí nájdete TU). Misy okolo stromov ponechávajte bez burín, aby živiny a voda priamo presakovala ku koreňom. Kontrolujte výskyt chorôb a škodcov, prípadne zasiahnite vhodnými a dostupnými postrekmi alebo ekologickými prostriedkami, (ponuku záhradných hrablí nájdete TU). Pripravte dreviny na zimu napríklad natieraním kmeňa na bielo.
Počas jesene, viac-menej do polovice sezóny, keď sú opadavé listy bez lístia a vždy zelené rastliny tiež nerastú, môžeme ich orezať. Ale ako? Najdôležitejšie je odstráňte tie suché, slabé a choré konáre, pretože rastline neslúžia. Po dokončení sa tie, ktoré príliš narástli, musíte orezať, čo mu dáva prirodzený tvar, ktorý by mal mať každý strom. Napríklad ak je to olivovník, jeho koruna by mala byť zaoblená a nízka, alebo ak je to mandľový strom, konáre sú orezané, aby sa zabránilo ich prekročeniu o 3-4 metre. Je nevyhnutné používajte správne orezávacie nástroje (záhradné nožnice na tenké konáre a ručná píla na hrubšie) a pred a po použití ich vydezinfikujte aby sa zabránilo šíreniu plesní a iných mikroorganizmov, ktoré by mohli ohroziť zdravie rastliny.
ZIMNÁ STAROSTLIVOSŤ
Zima je odpočinkový čas pre všetky dreviny, ktoré boli počas roka aktívne. Je to však vhodné obdobie na zber vrúbľov, prípravu semenáčov na ďalšie množenie, stratifikáciu semien. Pravidelne kontrolujte uskladnenú úrodu aj dreviny.
Počas silných a dlhotrvajúcich mrazov môžete zadymovať v blízkosti drevín, ktoré sú náchylnejšie na mrazy. V čase bez mrazov môžete zalievať. V čase s množstvom snehu treba opatrne sneh striasať z konárov a v prípade holomrazov naopak nahromadiť sneh ku kmeňom. Pravidelne kontrolujte dreviny, vhodne ich ukotvite a zabezpečte pred silným vetrom. Najmä mladé výsadby.
Ako a kedy strihať v respektíve orezať ovocné stromy sa dozviete v tomto článku - Ako správne orezať ovocné stromy počas roka
Koncom zimy už môžete dreviny, najmä drobné ovocie a jadroviny rezať.