Ríbezle sú veľmi chutné ovocie, ktoré môžete rovnako ako jahody, použiť na rôzne spôsoby. Vďaka svojim vlastnosťami sú aj zdraviu prospešné a určite by vo vašej záhrade nemali chýbať. Chceli by ste vedieť zaujímavosti o ríbezlí prípadne, ako ich správne pestovať? Ak ich pestujete, možno si hovoríte, že to nie je potrebné, ale občas sa stane, že aj keď sa niečomu dlho venujeme, sa dozvieme niečo nové, čo platí, aj pri pestovaní ríbezlí.
Aké odrody sa oplatia zasadiť?
Aj ríbezle majú odrody, ktoré sa vám viac oplatí pestovať ako iné. Či už je to z pohľadu náročnosti v pestovaní, úrody, ale aj samotnej chute tohto drobného ovocia. Ak máte s ríbezľami väčšie plány než je pestovanie pre svoje osobné účely, sú pre vás vhodné spôsoby pestovania, ktoré sa nazývajú rýnsky a bormínsky. Keďže sú ríbezle malé kríčky nepotrebujete pre ne vyhradiť veľa miesta a môžete využiť túto ich výhodu nato, aby ste si rovno posadili hneď niekoľko druhov ríbezlí. Existujú aj odrody, ktoré sa dajú pestovať v kvetináčoch. Najtypickejšie ríbezle, ktoré pozná každý sú červenoplodé odrody. Konkrétne druh, ktorý sa volá detvan je typický tým, že je silný a má vzriamený rast a tým, že majú pravidelnú veľkú plodnosť. Na ich plody nemusíte ani dlho čakať. Rastú v hustých trsoch a bobule sú veľké a napriek tomu sa na nich dobre držia. Sú rovnako dobré, keď si ich len tak strhnete z kríčka ako aj v koláči či inom dezerte.
Ich chuť je sladkokyslá a šťavnatá. Táto odroda sa hodí najmä do teplejších oblastí. A čo sa týka hubových ochorení nemusíte sa o ne vôbec báť, pretože sú voči ním veľmi odolné. Ďalší druh sa volá bora. Je to nová, skorá odroda, ktorá pochádza z talianska. Jej rast je priemerný a má štandardnú korunu. Plody sú sladké, veľké a majú pretiahnutý tvar. Ich farba sa od prechádzajúceho druhu líši, pretože je intenzívne oranžová. Chuť majú veľmi príjemnú, aromatickú s nádychom kyseliny. Patrí k veľmi obľúbeným odrodám a sú taktiež výnimočné tým, že sú imúnne voči chorobe, ktorá sa volá šarka sliviek. Odroda rekord je nová odroda, ktorá má stredne skoré dozrievanie a stanú sa ozdobou vašej záhrady, pretože má neuveriteľne dlhý strapec s dlhou stopkou a veľkým množstvom bobúľ. Redord sú stredne husté kríky, ktoré dozrievajú v prvej dekáde júla.
Ďalej tu máme čiernoplodové odrody, pod ktorú patrí jubilejnaja kopanja. Tie sú odolné nie len proti hubovým ochoreniam, a škodcom, ale aj proti mrazom a suchu. Je to stredne skorá odroda, ktorá vás poteší svojou bohatou úrodou. Samotné plody sú veľmi veľké a šťavnaté. Pod čierplodové ríbezle patrí aj skorá odroda noiroma, ktorá dozrieva už koncom júna. Rastie rovno a svojim vzhľadom sa podobá iným odrodám. Veľmi obľúbené nie len svojim vzhľadom, ale aj svojou jemnou chuťou sú, aj bieloplodové ríbezle. Pod ne patrí odroda blanka a primus. Blanka je kyslejšia zatiaľ, čo primus je šťavnatý a sladkokyslý. Líšia sa aj dobou plodenia. Ale obe sú veľmi dobré nie len na konzumáciu, ale aj na výrobu nápojov vrátane vín. Existujú aj rúžovoplodé ríbezle. Pod ňu spadajú odrody, ktoré sa volajú lubawa a ulubiena lwowa. Obe odrody sú rovnaké a majú veľmi pekné plody, ktoré vám práve vďaka svojmu vzhľadu hneď padnú do oka.
Ako ríbezle posadiť a starať sa o ne?
Než sa pustíte do samotného vysádzania, mali by ste ríbezliam prispôsobiť pôdu. Tá by mala byť hlboká, piesočnatá až hnilitopiesočnatá a mala by byť tak isto primerane vlhká. Mala by obsahovať humus s mierne kyslou až neutrálnou reakciou. Naopak vápenaté pôdy nie sú pre ríbezle vhodné. Tak isto ani pôda, ktorá má vysokú hladinu podzemnej vody nie je pre tieto kríky dobrá. Najvhodnejšie miesto je také, na ktorom máte okopaniny alebo fazule či inú strukovinu. Dajme tomu, že tam máte práve fazuľu. Tú pozbierate, najlepšie v rukaviciach. Pôdu, na ktorej fazuľa rástla s použitím rýľu, zrýľujte a zároveň do nej zapracujte 200 - 300 kg maštaľného hnoja prípadne sa môže použiť kompost, a to 100 m2. Je však možné použiť namiesto toho tekuté hnojivo rokolan. Pôdu je najlepšie si pripraviť, a to 3 až 4 týždne pred samotným vysádzaním. Správny čas, kedy sa majú ríbezle sadiť je jeseň. Je to hlavne, preto, že vďaka tomu môžu ríbezle využiť zimnú vlahu a počas roka sa tak dokážu dostatočne vyvinúť.
Vzdialenosť pri sadení je dôležitá, a tak by ste ich mali sadiť na vzdialenosť 1, 5 - 2 m. Jednotlivé kríky by mali mať medzi sebou rozostup 1 m. Ríbezle nemusíme sadiť samostatne, ale môžete blízko nich zasadiť aj iné kríky, ako sú napríklad egreše.Takéto kríky sa budú veľmi pekné vynímať aj v blízkosti chodníka. Ešte pred sadením si vezmite záhradné nožnice a skráťte na kríkoch korienky, a to asi o 1/3. Nadzemná časť ( kmeň, vetvy, listy ) sa upravuje až pred začiatkom jari. V tomto období treba skracovať výhonky, a to na 2 - 3 púčiky. Jamky, ktoré si motykou prípadne rýľom pripravíte pred sadením, by mali mať rozmery 0, 25 x 0, 3 m s hĺbkou 30 - 50 mm. Hneď na počiatku jara vás čaká okopávanie a prihnojovanie. Okopávanie sa robí aj druhýkrát, a to v tedy, keď si na kríkoch všimnete krásne, malé kvietky. Po tretí krát je to až po zbere plodov. Okopávaním však nie je koniec.
Znovu sa k tomu budete musieť vrátiť v septembri. Zároveň v tomto čase ( jeseni ) je nutné okolie kríkov zrýľovať spolu so súčasným prehnojením. Čo sa týka polievania tak ríbezliam sa najlepšie darí ak ich budete polievať odstátou, mierne teplou vodou, a to jak po vysadení tak krátko pred rozkvitnutím a po odkvitnutí. Plody zbierame podľa toho, načo ich chceme použiť. Plody by nemali byť prezreté, pretože ak z nich odtrhnete stopky, ich kvalita sa zníži. Ak si z nich chcete urobiť napríklad sirup či víno, nechajte ich dobre vyzrieť. Aj čas, počas ktorého ríbezle zbierate má vplyv na ich kvalitu. Odporúča sa ich zbierať ráno a podvečer, pretože práve v tomto čase majú pevný tvar a sú chutnejšie. Na ich zbieranie sú veľmi praktické klasické, prútené košíky alebo takéto vedrá na zber ovocia. Nazbierané ríbezle dávajte vždy do tieňa, pretože priame slnko by ich spálilo a stratili by vďaka tomu aj farbu. Čo by nebolo veľmi dobré zvlášť ak ste si ich chceli zavárať. Rovnaký princíp zbierania je aj u egrešov, malín, ale aj ostružín.