Jahody, patria k najobľúbenejším ovocím, na ktoré sa mnoho z nás po zime tešia. Chutia skvelo samotné, ale aj v pečených a nepečených koláčoch a sú veľmi obľúbené nie len u dospelých, ale aj detí. Najlepšie však chutia doma pestované. Ale ak ste doteraz s pestovaním jahôd nemali žiadne skúsenosti, môže to byť pre vás svojim spôsobom výzva. Ak, ale budete postupovať presne podľa návodu, napokon sa dočkáte bohatej úrody.
Aké odrody jahôd patria k tým najlepším?
Vďaka šľachteniu, získavame stále nové odrody nie len jahôd, ale aj iného ovocia či zeleniny. Medzi ne patria aj veľmi skoré odrody jahôd, ktoré môžu byť oproti neskorým odrodám menšie. Keďže začínajú kvitnúť už počas mrazov, musia byť pred nimi chránené, a to tak, že ich zakryjete bielou netkanou textíliou. Nemusíte na jahody dlho čakať, pretože ich rast môžete urýchliť prostredníctvom vykurovaného skleníka prípadne fóliovníka. Avšak najväčší vplyv na ich dokonalú sladkú chuť má slnečný svit. Takýmito jahodami sa môžete potešiť už od polovice apríla až do mája. Medzi ne patrí aj odroda, ktorá sa nazýva Christine. Jej plody sú pevné a veľké, ale ich mínusom je ich chuť, ktorá je oproti iným menej sladká. Ale na druhú stranu s ňou budete mať menej práce pri jej ochrane, pretože je odolná voči hnilobe koreňov takže je tiež vhodná na pestovanie v kvetináčoch alebo v žľaboch. Prvých jahôd z tejto odrody sa dočkáte zhruba v polovici júna.
Ďalšou, najnovšou odrodou tohto roku je aj odroda Korona. Pochádza z holandska a je imúnna voči chorobám, ako je verticílova hniloba, ale aj voči chorobám koreňov či sivej plesni, ktorá sa vytvára na plodoch. Ak neuznávate používanie chemických postrekov je táto odroda jahôd určená práve pre vás. S ich úrody sa môžete tešiť koncom júna. Tak, ako existujú skoré aj neskoré odrody sú, aj stredne skoré. Pre nich je typické to, že dozrievajú od polovice júna až do polovice júla. To však závisí aj od mnohých podmienok, ako je poloha, v ktorej tieto jahody pestujete či toho, koľko slnečného svitu sa im dostáva. Výhoda pestovania stredne skorých odrôd oproti tým ktoré sú veľmi skoré je fakt, že sa vyhnú mrazom, čo vám ušetrí námahu pri zabezpečovaní ochrany proti mrazu. Stredne skoré odrody majú veľmi dobrú až bohatú úrodu. Do tejto kategórie patrí odroda sweetheart a renaissance.
Odroda sweetheart je takto pomenovaná pre vzhľad jahôd, ktoré svojim tvarom pripomínajú srdiečka. Navyše ak úplne dozrejú majú krásne sýtu červenú farbu. Je to veľmi osvedčená odroda, ktorá začína plodiť začiatkom júna. Táto odroda vám zabezpečí bohatú a krásnu úrodu. Odroda renaissance je zase pôvodom z nemecka a je taktiež veľmi odolná voči chorobám. Je vhodná aj pre tých, ktorí záhradu nemajú, pretože sa dajú rovnako, ako odroda christine pestovať v kvetináčoch. Jahody sú stredne veľké so sklonom k otláčaniu. To však nijak nemení ich výbornú chuť, ktorá je silno aromatická. Prvých jahôd sa dočkáte koncom júna. Ďalšou kategóriou sú celoročné jahody. Od ostatných sa líšia tým, že od začiatku leta až po začiatok augusta plodia menej jahôd. Ale na druhú stranu od augusta až do októbra sa môžete tešiť z bohatej úrody, čo u ostatných druhov nie je typické. U celoročných si môžete všimnúť, že takmer vôbec netvoria poplazy.
V letných mesiacoch potrebujú pravidelne polievať, aby ste sa vôbec nejakých plodov dočkali. Medzi celoročné jahody patrí odroda mara des bois, ktorá je pôvodom z francúzka. Ide o malé plody s výraznou, sladkou chuťou. Ide o menšiu odrodu, a preto je aj táto vhodná na pestovanie v kvetináčoch na balkóne, terase či iných podobných miestach. Anglická odroda malling opaľ najviac plodí v júli a auguste a o čo si menej v jeseni. Aj táto, rovnako, ako tie predchádzajúce je odolná voči ochoreniam. Pre tento druh naozaj platí porekadlo menej je viac, pretože aj keď sú plody malé, sú naozaj šťavnaté a majú sladkú, jemnú chuť. Na svoje dozretie však potrebujú dostatok slnka. Ak sa jahôd nemôžete nabažiť obstarajte si neskoré odrody jahôd, ktoré vám zabezpečia toľko jahôd až nebudete vedieť, čo s nimi. Neskoré odrody majú mnoho listov, čo je počas horúcich letných dní veľkou výhodou, pretože sú tak samotné jahody pred slnkom chránené.
Jahody sa dajú použiť rôznymi spôsobmi. Môžete ich dať do rôznych koláčov či dezertov. Ak máte radi sladké polievky tak aj práve z jahôd si presne takú môžete uvariť. Nehovoriac o jahodovej dreni, ktorá vás v lete skvelo osvieži. Na ňu potrebujete iba ako inak jahody, cukor a pridať môžete aj citrónovú šťavu, vanilkový extrakt či mätové listy na vylepšenie chuti. A samozrejme aj mixér, ktorým všetky tieto ingrediencie zmixujete na kašu. Na všetky tieto dobroty, ale potrebujete veľké množstvo jahôd.Tie vám dokáže vyplodiť aj neskorá odroda cupid. Je zároveň vhodná do eko záhrad. Ťažká pôda je problematická na pestovanie, odrode cupid, to ale nevadí. Je odolná voči chorobám. Rastliny sú silné a majú husté listy. Jej plody majú vyváženú sladkú chuť. Posledná odroda, ktorú si spomenieme je florence. Florence sa vyznačuje svojou odolnosťou a sýtočervenými veľkými, krásnymi plodmi. Jej chuť je sladko- kyslá.
Aké podmienky musíte jahodám zabezpečiť?
Jahody pre svoj rast potrebujú, priame slnečné svetlo, čo znamená, že výber vhodného miesta, na ktoré ich budete sadiť, je veľmi dôležité. Ako ste si už mohli prečítať, jahody sú skvelé v tom, že ich nemusíte pestovať iba na záhrade, ale aj na balkóne či terase, pretože aj tieto miesta im poskytujú dostatok slnečného svitu. Tak tiež by toto miesto nemalo byť príliš veterné, aby ich vietor nemohol poškodiť. Miesta je dôležité meniť. Na jednom mieste sa dajú jahody sadiť maximálne 4 roky, pretože po tomto čase sa znižuje kvalita jahôd. Ak vysádzate jahody na novom mieste počítajte s tým, že v prvom roku ich nebude až tak veľa ako v druhom, tretiom či štvrtom roku. Jahody sa sadia buď priamo do zeme alebo v prípade, že žijete v chladnejších oblastiach je lepšie použiť čiernu textíliu. Vďaka nej bude pôda vyhriata a nebude sa blízko jahôd tvoriť burina.
Správny čas na vysádzanie jahôd je v máji a apríli. Aj jahody potrebujú pomoc v podobe hnojiva. Spočiatku sezóny sa používa hnojivo, ktoré má vyvážený obsah prvkov. Ak si všimnete, že už väčšina jahôd rozkvitla je na čase prejsť na iné hnojivo. Musí to byť však také, ktoré obsahuje vysoký podiel draslíku. Adekvátne prostriedky sú aj tie, ktoré sa zvyknú používať na paradajky. Vždy je lepšie si vybrať tekutú formu, ktorá sa lepšie do pôdy vstrebáva ako tá pevná. Pokiaľ nechcete hnojiť počas sezóny, môžete to vyriešiť tým, že na jar do substrátu či pôdy, namiešate hnojivo s pomalým uvoľňovaním živín. Ale aj keď vám toto riešenie ušetrí čas tak nezohľadňuje sezónnu premenu plodov. Nie len ochrana pred počasím je dôležitá. Pretože ak sa na vašej záhrade zlietavajú drozdy v hojnom počte, môže to byť pre vás veľký problém. Tie sa na vaše jahody ulakomia hneď vo chvíli, keď sa začnú červenať.
Ak tomuto chcete predísť natiahnite záhradné pletivo alebo sieť. Ubezpečte sa, že je sieť naozaj dobre natiahnutá, aby sa nemohlo stať, že sa do nej zamotá vták. Sieť prípadne pletivo natiahneme na drevené stĺpiky, ktoré zatlčieme na miesto s jahodami. S ochranou to však nepreháňajte, pretože by sa mohlo stať, že sa k ním nedostanete ani vy. Kto by to povedal, že existuje aj správne a nesprávne zbieranie jahôd? Ako už isto viete, jahody sa zbierajú až v tedy, keď sú úplne červené. V tedy sú najsladšie a majú najlepšiu chuť. Dozreté jahody radšej pozbierajte aj keď na ne nemáte chuť, pretože je stále lepšie ich mať v chladničke, ako ich nechať v záhrade zhniť. Jahody, ktoré boli v chladničke nechajte chvíľku odstáť, aby sa im vrátila pôvodná chuť. Úroveň červenosti sa však líši s ohľadom nato, akú odrodu pestujete. Ak je suché počasie, zbierame jahody spolu so stopkou, ktorú odštiepime alebo ju odstrihneme za pomocou malých, zastrihovacích nožníc, ktoré sú nato určené. V opačnom prípade sa vám jahody rýchlo pokazia a môže sa stať, že sa nich vytvorí pleseň.