Využitie byliniek v domácnosti

Bylinky, sú naše prírodné bohatstvo, ktoré má úžasné liečebné účinky a naše staré mami a prastaré mami by o nich vedeli rozprávať keďže sa kedysi liečilo iba za pomocou nich. Majú úžasnú chuť a vôňu a vďaka tomu, sú skvelé aj na prípravu jedál, ale aj čajov. To, ako bylinky využiť v akom jedle a ešte omnoho viac, sa dočítate v tomto článku.

 

Čerstvé vs. sušené bylinky. Ktoré sú lepšie? 

 

 Ani jedne z nich nie sú lepšie, pretože jak čerstvé tak sušené sa hodia na iný spôsob prípravy. Čerstvé bylinky, sú vhodné pokiaľ budete variť kratšie ako 45 minút. Tie dodajú vášmu jedlu jemnú chuť a je možné ich kombinovať aj so sušenými bylinkami. Čerstvé bylinky si môžete sami zasadiť do kvetináča na bylinky. Nato, aby sa vám z neho bylinky dobre strihali a nelámali sa, bude lepšie ich strihať špeciálnymi záhradnými nožnicami. Pokiaľ máte radšej čerstvé bylinky, ale nemáte čas sa o ne starať alebo nato skrátka zabúdate bude pre vás ideálny smart kvetináč, vďaka ktorému sa nemusíte o bylinky či iné rastlinky starať.

Sušené bylinky majú oproti tým čerstvým omnoho intenzívnejšiu chuť, a preto ak ich chcete pridať na dochutenie namiesto čerstvých, pridajte iba polovicu, pretože ak by ste sušené bylinky dávali v rovnakom množstve ako tie čerstvé, v jedle by ste necítili nič iné. Sušené bylinky vám síce dlho vydržia a nie je potrebné, aby ste sa o ne starali, ale veľmi dlhým skladovaním strácajú svoju chuť a nie len to. Z týchto byliniek sa strácajú aj dôležité živiny. Takže, ako vidíte, nedá sa s presnosťou povedať, ktoré lepšie, pretože obe majú svoje výhody aj nevýhody.

Je najjednoduchšie si  kúpiť sušené bylinky. Ale keďže je v obchodoch veľké množstvo druhov, je ťažké sa v nich vyznať a vedieť, do akého jedla sa hodia a akú chuť môžu mať. Určite každý z vás pozná rozmarín, ktorý sa používa jak sušený tak čerstvý. Používa sa hlavne pri príprave kuracieho, bravčového či iného mäsa. Jeho chuť je veľmi intenzívna, takže ho postačí pridať iba trošku. Naopak estragón je menej známa bylinka, ktorá je tiež vhodná na varenie pre jeho výraznú anízovú a medovú chuť.  skvelo vynikne najmä v jedlách z francúzskej kuchyne, ale aj v ovocných šalátoch a dezertoch.

 

Rôzne druhy byliniek na stole.

 

 Čo sa z byliniek ešte dá urobiť?

Bylinky sa dajú využiť na rôzne spôsoby, jedným z nichpomazánky, ktoré si môžete pripraviť na raňajky či večeru. Ak skombinujete mätu spolu s malinami, ( môžete použiť aj malinový džem ) a smotanový syr, vznikne vám z toho ľahká osviežujúca pomazánka. Do pomazánok sa dá použiť aj zázvor, ktorý je veľmi aromatický, preto to s ním netreba preháňať. K nemu pridajte na jemno nastúhanú mrkvu, na jemno nakrájaný koriander, opäť smotanový syr, mlieko a kari. Zmes už stačí vyšľahať a vznikne vám z toho chutná pomazánka, ktorú môžete pripraviť aj ako súčasť pohostenia, keď k vám príde návšteva.

Ak preferujete sladké jedlá vyskúšajte pomazánku so syrom cottage, banánom a pomarančom. Do tejto pomazánky sa opäť pridáva aj mäta ( tri stonky ) Stačí, keď z polovice pomaranča ostrúhate kôru, ( bez bielej časti ) následne ho olúpte a vyčistite od dužiny a vymačkáte z neho šťavu na ručnom odšťavovači. Vezmite umytú, osušenú mätu, z dvoch stoniek, z ktorých natrháte lístky. Tie nasekajte na jemno. 400 g cottage syra zmiešajte spolu s 2 čajovými lyžičkami medu, nastrúhanou pomarančovou kôrou a šťavou.

Tretinu kôry nakrájajte na menšie kúsky a zmešajte ich s pomazánkovou zmesou. Pred podávaním nakrájajte na doske banán, a to na malé kocky. Tie pridajte do zmesi, ktorú zamiešate. Pomazánku ešte môžete ozdobiť zostávajúcimi lístkami mäty. Tak isto bylinky skvelé aj ako prísada do osviežujúcich letných drinkoch. Jeden z najznámejších drinkov, ktorý každý pozná je mojito, do ktorého, ako inak patria čerstvé lístky mäty. Môžete si pripraviť klasické mojito z trstinového cukru, limetky, sódy a ľadu alebo v prípade ak chcete alkoholickú verziu, pridajte doň svetlý rum. Rovnako chutné je aj jahodové, zázvorové alebo mojito, ktoré sa volá twisted. Okrem limetky, mäty a ľadu sa do neho dáva aj jablčný džús a vanilková vodka.

 

 

Mojiho nápoj.

 

 

 

 

your-image-description