Obchody s kuchynským vybavením nám ponúkajú najrôznejšie hrnce, taniere, doplnky, ale aj panvice, o ktorých si niečo povieme v tomto článku. Nie každá má rovnaké vlastnosti a je vhodná na všetky typy využitia. V prípade, že si potrebujete obstarať novú panvicu alebo hneď niekoľko a chcete sa trochu zorientovať v tom, aké všetky panvice existujú je tento článok práve pre vás.
Aké druhy panvic poznáme?
Teflónovú panvicu pozná hádam
každý pretože
je veľmi
obľúbená vďaka svojmu
nepriľnavému povrchu, vďaka
čomu je oveľa
nižšia pravdepodobnosť oproti iným
druhom, že sa
jedlo pripáli. Pri jej
používaní nepotrebujete
použiť žiadny
olej či
maslo, čo je
ďalší benefit pokiaľ
sa snažíte stravovať
zdravšie a sú
aj úspornejšie, a
to nie
len, preto,
že si
ušetrite tieto
dve potraviny na
iné účely, ale
aj, preto,
že sa
tieto panvice
dajú kúpiť za
veľmi výhodnú
cenu. Ak ste
žiadnu takú
ešte nemali tak
si ju veľmi
rýchlo obľúbite aj kvôli
tomu, že je
veľmi ľahká a
práve, preto sa
s ňou, aj
jednoducho pracuje. Samozrejme má
aj svoje
nevýhody. Hneď prvá
je, že
sa veľmi
ľahko poškriabe, preto
zabudnite nato,
že pri
jej umývaní
použijete drôtenku. Po jej
použití ju
hneď neumývajte,
ale chvíľku
počkajte, kým
vychladne.
Prípadne ak
je to
potrebné tak
do nej
neskôr napustite
vodu a
pridajte trochu
prostriedku na
riad a
nechajte ju
odmočiť. Keďže nemá ani
špeciálne dno,
nie je
určená na
indukaciu. Nemôžete na
nej smažiť ani
opekať pri
vyšších teplotách
a nedajú sa
na nej
pripravovať pokrmy,
ktoré musia byť
od začiatku prípravy
na vysokej teplote, ako
sú steaky či
opekaná zelenina. Naopak na
liatinovej panvici
si steak či
iné podobné
jedlo pripraviť
môžete. Liatinová panvica je
prakticky hocijaká,
ktorá má
telo z
liatiny. Jej povrch môže
byť smaltovaný, ale
aj povrchovej úpravy.
Tento druh
panvice perfektne
udržuje teplo,
čo vám poskytuje
rovnomerne varenie a
opekanie. Dá sa
použiť na akýkoľvek
varič. V prípade, že
ste si
nevybrali takú,
ktorá má
drevenú rúčku,
s kľudom ju
môžete používať aj
na otvorenom
ohni alebo,
aj na
grile.
Dobre ošetrená liatinová panvica má tak
prirodzene nepriľnavý
povrch, čo
je ďalšou
výhodou. Ak náhodou
trpíte anémiou je
táto panvice
presne pre
vás, pretože počas
prípravy akéhokoľvek
jedla sa do
neho uvoľňuje potrebné
železo. Narozdiel od
iných panvíc
môžete pokojne
pri varení na
tejto panvici
použiť aj
kuchynské náčinie, ktoré
je z
kovu. Na to,
aby bola
nepriľnavá ju
stačí iba
potrieť olejom a
nechať chvíľku
nahriať. Je však
ťažká, a
tak je
potrebné pri
manipulácii s
ňou používať obe
ruky. Taktiež sa
dlhšie nahrieva oproti
iným, čo vás
isto nepoteší ak
nemáte veľa
času alebo
ste skrátka
netrpezlivý. Spotreba oleja je
vyššia, pretože je
pri varení či
smažený potrebné ho neustále
dolievať. Ak máte
doma umývačku riadu
môžete si
ju značne
poškodiť, keď sa
rozhodnete ju
v nej
umyť.
Tiež môžete
zabudnúť na
prípravu obľúbenej
praženice na
raňajky či
jedlá, ktoré
obsahujú kyslú
kapustu, či
paradajkový pretlak. Ďalší druh,
je panvica zo zliatiny hliníka, ktorá je
vhodná pre
všetky druhy
jedla a môžete
ju dokonca
používať aj
v rúre. Narozdiel od
ostatných nemusíte vôbec
čakať, kým sa
nahreje. Majú mramorový náter
a 3 mm indukčné dno,
ktoré šetrí
energiu. Nemôžete ju,
ale umývať v
umývačke riadu,
ktorá by ju
poškodila a
rovnako tak
ju môže
poškodiť aj
náhla zmena
teplota vody z
teplej na
studenú či
naopak. Takéto zaobchádzanie
spôsobuje menšie
trhlinky, ktoré
časom spôsobia to, že
bude samotná
panvica veľmi
rýchlo opotrebovaná.
Nemôžu sa
používať ani na
ultra tenkých varných
doskách a
ani cena, ktorá
je veľmi
vysoká vás
nepoteší. Vďaka grilovacej panvici si
môžete užiť
grilovanie v
pohodlí vášho
domova bez
potreby používania
grilu, ktorý
nemá každý možnosť
používať. Vďaka grilovacej
panvici si
môžete pripraviť zdravšiu
verziu vašich
obľúbených grilovacích
jedál, pretože umožňuje
odtok tuku vďaka
mriežkam, ktoré
má. Jedlo vďaka
tejto vlastnosti bude
rovnomerne prepečené bude
chutnejšie a
taktiež bude
mať sýtejšiu
farbu. Využívať ju
môžete nie
len na
najrôznejšie druhy
mäsa, ale
aj na
ryby, zeleninu alebo
prípravu sendvičov. Oproti klasickému
vonkajšiemu grilu má
obmedzený priestor na
opekanie, čo
vám prácu
neuľahčí ak
máte v
pláne pripraviť
rôzne druhy
jedál. A ani
jej čistenie po
grilovaní nie je
najjednoduchšie.
Ako si správne vybrať panvicu?
Ako sme už spomenuli, výber kuchynských panvíc je naozaj široký. Predovšetkým sa rozhodnite podľa toho, koľko ľudí vo vašej domácnosti býva. Ak bývate napríklad sám s tým, že vás občas niekto navštívi úplne vám postačí menšia panvica, ako je táto panvica MagicHome, ktorá má 26 cm. Na ňu sa vám zmestí hneď niekoľko plátkov mäsa alebo aj menšia ryba. Najväčšie panvice majú 32 cm, ale logicky sú aj ťažšie a horšie sa s nimi pracuje. Je dôležité vyberať nielen podľa veľkosti, ale aj podľa tvaru a hĺbky dna. Plytké panvice sa používajú na opekanie mäsa, zeleniny, ale aj morských plodov. Takzvaná wok panvica, ktorá je okrúhleho tvaru a vysokými stenami je vhodná na dusenie ale aj na prípravu polievok, omáčok či zemiakových kaší.
Využijete ju aj pri varení jedál, v ktorých je súčasť, aj omáčka. Keďže je dostatočne hlboká aj široká miešanie jednotlivých prísad, ktoré budete postupne pridávať bude jednoduché. Panvica, ktorá má zaoblený tvar, sklonené steny a väčšie dno sa nazýva sauteuse panvica. Je ideálna na sote motódu, čo je rýchle opraženie jedla na vysokom ohni. Ak máte, ale rodinu alebo si často na obed či večeru pozývate hostí, je pre vás výhodnejšie obstarať si aj hlbokú panvicu. Je veľmi praktická na varenie cestovín, ale aj prípravu omáčok, zálievok či dokonca kaší. Keďže má vyššie steny, vyhnete sa tak popáleniu spôsobené prskajúcim olejom, čo isto oceníte pri smažený.
Na prípravu rýb sa odporúča obdlžníková alebo aj oválna panvica a zvyknú byť rovnako ako grilovacie panvice rebrované. Ak máte v obľube sladké jedlá, hlavne palacinky či lievance, ideálne sú pre vás panvice, ktoré majú nízky okraj, ako ich má aj panvica MagicHome Coffee Brown Line, ale sú, aj také, ktoré vám dokážu vytvoriť dokonalo vyzerajúce lievance, či volské oká. Medzi nimi sa nachádzajú aj panvice MagicHome. Hliníkové panvice sú univerzálne a dokážete na nich pripraviť takmer hocijaké jedlo. Preto by mala byť súčasťou aj vašej kuchyne. Liatinová panvica, ktorú sme už spomínali, by vám tiež nemala chýbať, pretože vám vydrží slúžiť celú večnosť. Nemá problém jak s vysokými tak nízkymi teplotami a vďaka svojej univerzálnosti ju môžete využívať na prípravu najrôznejších jedál, a to od mäsa cez zeleninu až po omáčky, ale využiť sa dá aj na pečenie.