Kuchynská doska je nepostrádateľnou súčasťou kuchyne. Používame ju každý deň pri príprave najrôznejších jedál čím jej dávame občas zabrať. Rovnako ako aj iné nástroje v kuchyni, aj doska na krájanie potrebuje správnu údržbu nie len k tomu, aby bola čistá, ale aj, preto, aby vám dlho vydržala. Ak sa chcete dozvedieť, ako ju správne čistiť a čo na to použiť pokračujte v čítaní tohto článku.
Prečo je tak dôležité vyčistiť dosku dôkladne?
Ako už isto viete, dosky na krájanie sa vyrábajú z rôznych druhov materiálu. Je to plast, drevo, ale dokonca aj sklo či mramor. Či už sa bavíme o doskách na krájanie alebo nie, vždy platí fakt, že každý materiál má iné vlastnosti a potrebuje odlišnú starostlivosť. O nej si, ale povieme neskôr. Tieto kuchynské pomôcky by sa mali čistiť nie len, preto, že sú po použití špinavé ako každý iný kuchynský nástroj, ale je to aj z iných dôvodov. Navyše sa v nich usádzajú baktérie a infekcie, ktoré môžu mať vplyv na naše zdravie. Keďže na nej krájame všetko možné od zeleniny, pečiva až po mäso, v doske sa zachytávajú pachy, ktoré nie sú dvakrát príjemné.
Niektoré potraviny, ako je napríklad červená repa dokážu spôsobiť to, že na doske zanechajú neželané škvrny, ktoré môže byť bežným prostriedkom problém odstrániť, a to hlavne v prípade, keď ich necháte zaschnúť. Aj to, ako sa o ňu staráte, má vplyv na jej životnosť. Posledné roky sa vďaka výrobcom stala doska na krájanie nie len pomôcka do kuchyne, ktorú každý z nás pozná, ale aj ako štýlový doplnok. Zvlášť, keď sa s tou, ktorú máte vám dobre pracuje a obľúbite si ju, určite by ste nechceli, aby sa vám rýchlo opotrebovala alebo poškodila. S tým sa spája aj estetický vzhľad, ktorý dotvára krajší vzhľad kuchyne. Predstavte si, že niekoho vidíte, ako začne pripravovať jedlo na doske, ktorá je fľakatá a je cítiť. Asi by to vás veľmi dobrý dojem neurobilo, však? Aj to je jeden z dôvodov, prečo si na jej čistení treba dávať záležať.
Ako vyčistiť drevenú dosku?
Drevenú dosku na krájanie čistíme výlučne ručne. Po každom použití ju hneď umyte, a to najlepšie horúcou vodou spolu so saponátom. Po umytí ju utrite do sucha, ale neodkladajte ju ešte. Nechajte ju ešte vo zvislej polohe, aby doschla. Drevené dosky sú skvelé v tom, že neotupia nože bez ohľadu nato, čo na nej krájate. Navyše na drevených doskách môžete pokojne krájať surové mäso, bez strachu, že na nej zostanú baktérie. Platí to najmä pre dosky, ktoré sú z tvrdého dreva. Ale aj napriek tomu, by mala prejsť doska hlbokým čistením, a to raz za niekoľko týždňov. Na hlboké čistenie nepotrebujete žiadne špeciálne prostriedky. Úplne vám stačia potraviny, ktoré máte aj vy vo svojej domácnosti. Jedna s kombinácii, ktorú môžete použiť je citrón a soľ.
Toto duo odstráni nie len škvrny, ale dokáže drevenú dosku účinne vydezinfikovať. Soľ by mala byť hrubozrnná. Tou posypte dosku a následne vezmite polovicu citróna a začnite ňou dosku potierať. Dosku však ešte neumývajte a nechajte ešte soľ a citrón na doske pôsobiť 5 minút. Po tomto čase dosku opláchnite horúcou vodou a vysušte ju vo zvislej polohe. Ďalšou potravinou je ocot, ktorý je známi tým, že je obľúbený u mnohých gazdiniek, ktoré ho používajú pri upratovaní. Ak sa chcete dozvedieť, ako všemožne sa dá ocot ešte použiť, prečítajte si článok praktické tipy na úspešné upratovanie. Jeden diel bieleho octu zmiešajte so štyrmi dielami vody. Namiesto vody však môžete použiť peroxid vodíka. Do tohto roztoku namočte dosku a nechajte ju v ňom niekoľko minút.
Potom ju len opláchnite a osušte tak, ako ste zvyknutý. Aj, keď sú na doske veľmi odolné škvrny, určite dosku nenechávajte v roztoku hodinu či dokonca celú noc. V prípade, že roztok nepomôže, vyskúšajte sódu bikarbónu. Posypte ňou dosku a potom ju jemne hubkou vydrhnite. Ak nepomôže ani to, je načase použiť niečo silnejšie. Možno vás to prekvapí, ale aj bielidlo sa dá použiť na hlboké čistenie kuchynskej dosky. Jednu polievkovú lyžicu pridajte do 4 litrov vody. Do tohto roztoku dosku namočte na pár minút. Práve bielidlo dokáže odstrániť dlhotrvajúce škvrny. Pri drevenej doske sa môže stať, že vám môže prasknúť, vyschnúť alebo sa môže doska zdeformovať. Ale ak budete dosku správne udržiavať nemusí sa vám to stať.
Nato sa používa olej, ktorý vyplní priestor v drevených vláknach. Vďaka tomu sa do nich nedostane voda, ktorá to spôsobuje. Olej používajte raz do mesiaca, ale ešte pred tým, ju musíte dezinfikovať. Používajte iba oleje, ktoré sú minerálne a sú potravinárskej kvality. V prípade olivového oleja či takých, ktoré sú živočíšneho pôvodu sa pokazia a po použití takého oleja bude mať doska nepríjemný pach. Olej vždy nanášajte v tenkej vrstve, a to po celom povrchu vrátane bočných strán s použitím mäkkej handričky alebo papierovej handričky vmasírujte olej krúživými pohybmi. Potom už len stačí, aby ste olej nechali vsiaknuť do dosky po dobu niekoľko hodín. Ak sa budete držať týchto pokynov doska vám vydrží dlhé roky.
Ako čistiť dosky z iných materiálov?
Aj plastové dosky je potrebné čistiť. Niektorý si myslia, že práve o plastové dosky sa jednoduchšie stará ako o drevené, ale to nie je pravda. Sú síce odolné voči rôznym prostriedkom na čistenie, ale veľmi rýchlo sa opotrebujú. A to najmä s nožom, ktorí, ako inak spolu s doskou používate. Práve tie zanechávajú na doske škrabance, do ktorých sa zachytáva jedlo a nečistoty. Ak sa tak stane, je veľmi obtiažne takú dosku vyčistiť jak ručne tak za pomocou umývačky riadu. Tak, ako je to u drevenej dosky aj túto po použití umyte horúcou vodou a saponátom. Dosku, na ktorej krájate mäso či ryby musíte vydezinfikovať. To urobíte roztokom octu, sódou bikarbónou alebo kyselinou citrónovou, ktorú si jednoducho vyrobíte za pomocou ručného odšťavovača.
Aj na plastové dosky sa môže použiť bielidlo. Stačí, keď dres naplníte horúcou vodou a pridáte do neho pol šálky bielidla ( môže byť aj tekutý ). Do dresu vložte dosku a nechajte ju tam 20 - 30 minút. Potom ju len opláchnite saponátovou vodou vďaka čomu sa odstráni všetka chémia. Ak máte menšiu plastovú dosku, ktorá sa zmestí do vašej mikrovlnky. Ešte pred tým ju môžete umyť saponátovou vodou a citrónom. Dosku nenechávajte v mikrovlnke dlhšie ako jednu minútu. Sklenené dosky vyzerajú veľmi moderne a sofistikovane. Môžete ju umývať jak ručne tak v umývačke riadu. Rovnako, ako pri predchádzajúcich druhov materiálu sa dá pri čistení sklenenej dosky použiť ocot. Ich nevýhodou je, že sú šmykľavé.
Preto si pod ňu vždy dajte kuchynskú utierku. A bohužiaľ tiež takéto dosky otupujú nože. Na kuchynské dosky, ktoré sú vyrobené z mramoru môžete použiť jemné a neutrálne prostriedky, ktoré sú nato určené. Ak je špina na nej zaschnutá, vždy nechajte prostriedok na doske pôsobiť niekoľko minút a až potom ju opláchnite. Na jej umývanie používajte jemnú utierku alebo špongiu na riad. Mali by ste sa však vyhnúť používaniu ostrých nožov, ktoré by pórovitý povrch dosky poškodili. Mramor je citlivý materiál, preto na jej čistenie či dezinfekciu nepoužívajte citrón, ocot, či iné kyslé látky. Tie by mohli na trvalo poškodiť ich povrch.